Tagi beléptetés

Elfelejtette a jelszót?

Még nem tag? Regisztráljon!
Bemutatkozás

Bakony-Balaton Mechatronikai és Járműipari Klaszter

A Bakony-Balaton Mechatronikai és Járműipari Klaszter a járműiparban és a mechatronikában, mint a Közép-Dunántúli Régió regionális stratégiájában, operatínv programjában, ill. az Új Széchenyi Tervben (ÚSZT) megfogalmazott kulcságazatában érdekelt szereplők területi alapú együttműködése. A Klaszter a 2007. szeptember 27-én alapíntott Ajkai Mechatronikai és Járműipari Klaszter, valamint a 2008. június 4-én alapíntott Közép-dunántúli Regionális Innovációs Klaszter fúziójaként, azok jogutódlásával, a tagok belépési szándéknyilatkozatának kitöltésével, a fúziót megerősíntő klaszterközgyűlésen, nyínlt, egyhangú szavazással jött létre 2012. április 4-én. A régióban szinte egyedülálló módon a „fejlődő” klaszterek kategóriájába tartozó Klaszter közösségén

  • a mechatronika és járműipar területéhez kötődő,

  • a Bakony-Balaton térségében koncentrálódott

  • együttműködő kis-, közepes- és nagyvállalkozások, K+F intézmények, fejlesztési szervezetek formális hálózatát értjük.

A klaszter tagjainak bel- és külföldi piacon egyaránt jellemző tevékenységei az alábbiak:

  • Járműipari gyártmányok és alkatrészek gyártása (szenzorok, speciális nyomócsövek, műanyagalkatrészek, belső és külső kilincsek, nyitáshatárolók, kormány kapcsolók, felépítmények)

  • Mechatronikai, elektronikai- és elektromechanikai szerelés (SMD beültetés, kábelkonfekcionálás, háztartási gépek és alkatrészek), fémfeldolgozás (alkatrészek, acélszelvények és acéllemezek, tárolóedények, rögzítő-elemek (csavarok, anyák, csapszegek) és szerszámok)

A Klaszter Alapító Okirata alapján jelenleg a Közép-Pannon Nonprofit Kft. és a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara tölti be a Klaszter operatív működéséhez kapcsolódó menedzselési feladatokat – szoros együttműködésben a Veszprém Megyei Kereskedelmi- és Iparkamarával. A Zrt. a Klaszter munkaszervezeteként tevékenykedik az együttműködésben, feladatait a Klaszterbizottsággal szoros együttműködésben végzi, ellátva

  • az általános működési és szervezési feladatokat, a Klaszter kommunikációs, marketing és PR feladatait.

  • a Klaszter pénzügyi, gazdasági és adminisztratív feladatait.

  • a Klaszter nemzetközi- és hazai fejlesztési forrásokból támogatott projektjeinek menedzsment feladatait, a vállalt kötelezettségek végrehajtásának szakmai- és általános menedzsmentjét egyaránt beleértve.

A jelenleg 39 szervezetből álló tagság tevékenysége, árbevétele, eredményessége, piaci pozíciójának javítása, belföldi- és nemzetközi kapcsolatainak erősítése, közös érdekeken alapuló fejlesztései, beruházásai egyaránt a Közép-Dunántúl kiemelt iparágainak (járműipar, mechatronika) versenyképességéhez, az iparág foglalkoztatottsági színvonalának emeléséhez kapcsolódik.

A klaszter tagjainak legfontosabb vevői/ügyfelei olyan közismert járműipari és mechatronikai vállalatok, mint a Magyar Suzuki Zrt., az Audi Hungaria Motor Kft., a Hella, a Bosch, a Magneti Marelli, a Siemens VDO, a Hyundai Mobis, a Kefico, a Dura, a Pierburg, Mercedes-Benz Autó Magyarország, a MAN, a DAF, a Volvo, az Iveco, a Toyota, a Mitshubishi, a Nissan, a Renault, a Volkswagen, a Fiat, a Ford, a Hyundai vagy a Knorr-Bremse - a tagok vevői többnyire Európában találhatók, de egyre többet szállítanak Amerikába és Ázsiába is.


A BBMJK együttműködési kapcsolatai országhatárokon túlmutatóak. A projektalapon szerveződött együttműködéseknek köszönhetően a Klaszter olyan - a Volkswagen, a PSA vagy a Renault-Nissan csoporthoz tartozó vállalatokat tömörítő - szervezetekkel épített közös termelési, fejlesztési és együttműködési kapcsolatokra, mint az Automotive Cluster West Slovakia (Sk), az Automotive Cluster of Slovenia (Si) vagy a Moravian-Silesian Automotive Cluster (Cz). A tényleges előrehaladást, elkötelezettséget mutatja az a tény, hogy a Klaszter 2012-ben Együttműködési Megállapodást írt alá az Automotive Cluster of Slovenia (GiZ ACS) klaszterszervezetével.


A stratégiai szövetség két jelentős, támogatással megvalósult fejlesztési projekt kedvezményezettje volt az elmúlt időszakban. Az „Ajkai Mechatronikai és Járműipari Klaszter és Szolgáltatásainak bővítése” c. projekt 30 millió forintos összköltséggel, 80%-os támogatással, a KDOP keretében valósult meg. Célja az induló – de akkor kitűzött célját megvalósítva akkreditált klaszterré váló – szervezet fejlődési pályájának indítása, az együttműködés megerősítése, az akkreditáció, a hazai- és nemzetközi reputáció megalapozása volt. Az „Ajkai Mechatronikai és Járműipari Klaszter szolgáltatásainak bővítése és kiterjesztése a Bakony-Balaton Térségére” című, több mint 150 millió Ft összköltségű, az új Széchenyi Terv által közel 80 millió Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült projekt végrehajtásának eredményeként közel 40 szervezetre bővült a klaszter tagsága, közös érdekeken alapuló fejlesztések, beruházások valósultak meg és befejeződött az akkreditációs folyamat teljes körű előkészítése.


A Klaszter fejlődése 2014-ben újabb fontos mérföldkőhöz érkezett – 2014 márciusában elnyerte az Akkreditált Innovációs Klaszter címet, mely a Széchenyi 2020 támogatásainak igénybevétele tekintetében, a GINOP keretein belüli, dedikált kedvezményezetti státuszt jelent.


Klasztertagok (2015. május 26-i státusz):